Vaak drink je een kop koffie zonder er bij te stil te staan. Misschien omdat het vroeg in de ochtend is en je nog niet helemaal wakker bent. Of misschien omdat het een gewoonte is geworden. Maar eigenlijk moeten we koffie niet zomaar voor lief nemen. Goede koffie is een kunst op zich en wij helpen je wegwijs te maken in de wereld van deze heerlijke drank.

Van espresso tot americano

Niet alleen kunnen de bonen uit verschillende landen en van verschillende plantages komen, maar ook kan de koffie op verschillende manieren gezet worden en op verscheidene manieren gedronken worden. Leer hieronder over de verschillende soorten koffie en word een professionele barista.

Espresso à De espresso wordt gemaakt door een klein beetje heet water onder hoge druk door gemalen koffiebonen heen te persen. Hierdoor krijg je een klein kopje zeer geconcentreerde koffie met een smaakcombinatie van zuur, bitter en zoet.

Cappuccino à Een perfecte cappuccino heeft drie gelijke delen van espresso, melk en melkschuim. Door warme melk met melkschuim over een espresso heen te gieten, krijg je een prachtige cappuccino. Zorg er wel voor dat de belletjes uit het melkschuim zijn en het schuim glanst.

Latte macchiato à Bij een latte macchiato wordt de melk ook verwarmd. Net als bij een cappuccino. Echter wordt hier minder schuim gebruikt en wordt de espresso over de melk gegoten om laagjes te creëren.

Caffé latte à Ook wel een latte genoemd. Het lijkt op een latte macchiato alleen giet je de warme melk over de espresso in plaats van andersom. En waar de latte macchiato een laagje schuim bevat, heeft de caffé latte dat niet of nauwelijks.

Espresso macchiato à Dit kopje koffie wordt ook wel de caffé macchiato genoemd. Het is een gewone espresso met een klein lepeltje melkschuim erop. Macchiato betekend ‘wolkje’ of ‘vlekje’ en dat is precies wat de melk in dit kopje is.

Ristretto à Een ristretto is eigenlijk niets meer dan een espresso alleen met minder water. De zeer fijn gemalen koffie wordt hard aangestampt, loopt op die manier langzaam door en krijgt zo een intense smaak. Omdat het één slok is, wordt er vaak een dubbele ristretto besteld.

Americano à Dit kopje koffie lijkt op een kop filterkoffie, maar is nét even anders. Door een espressoshot aan te lengen met heet water krijg je een americano. Hierdoor is de smaak intenser dan bij een kop filterkoffie.