De Zuid-Afrikaanse keuken is erg divers en niet makkelijk onder een noemer te vangen. De verschillende bevolkingsgroepen in het land hebben allemaal een steentje bijgedragen. Zo kent de Zuid-Afrikaanse keuken veel Indische invloeden, afkomstig van de slaven die door de Britten uit India naar Zuid-Afrika werden gehaald. Hun kruiden en specerijen worden gebruikt in heerlijke recepten, zoals misschien wel het bekendste gerecht van Zuid-Afrika, bobotie! Maar Zuid-Afrika heeft meer lekkere gerechten, die je zeker eens moet proeven als je op vakantie gaat naar dit prachtige land. Hieronder een paar voorbeelden.

Biltong - zuid afrikaanse gerechten

Biltong

Wat voor tong? Nee, met tong heeft dit gerecht niets te maken. Biltong bestaat uit reepjes gekruid, gepekeld en gedroogd vlees van een rund, koedoe of struisvogel. Het vlees kan zo voor een lange tijd worden bewaard, lekker makkelijk als je met paard en wagen het land door trekt, zoals de Voortrekkers. Maar zelfs de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, de Khoikhoi stammen, droogden het wild dat ze geschoten hadden op een soortgelijke manier. Biltong is tegenwoordig een gewilde snack, de lekkerste biltongkoop je niet in de supermarkt, maar bij een ambachtelijke slager.

Potjiekos - zuid afrikaanse gerechten

Potjiekos

Potjiekos is ook zo’n gerecht dat min of meer door de Voortrekkers is uitgevonden. Potjiekos bestaat uit ‘kos’ (voedsel) dat in een ‘potjie’ (gietijzeren pot) boven een vuurtje langzaam wordt bereid. De ingrediënten bestaan traditioneel uit groenten en vlees, maar het gerecht kan ook worden gemaakt met vis. Hoewel misschien niet erg verfijnd, is een goed klaargemaakt potjie erg smakelijk.

Braai - zuid afrikaanse gerechten

Braai

Een ‘braai’ oftewel barbecue is natuurlijk niet echt een gerecht, maar in Zuid-Afrika dé nationale hobby. Een zomerse zondagmiddag is ideaal voor een skottelbraai, die je gewoon thuis kunt organiseren, maar ook gewoon onderweg in het park of aan het strand. Bij een goede braai hoort een goed stuk vlees, boerewors, een soort rundersaucijsjes, en sosaties (vleesspiesjes). Lekker met een frisse salade en wat stokbrood. 

Malva pudding - zuid afrikaanse gerechten

Zoetigheden

Zuid-Afrikanen zijn niet alleen vleesliefhebbers, maar ook echte zoetekauwen. Ze houden van taarten en toetjes, zoals Malva pudding, Cape Brandy pudding, melktert en koeksisters. Malva pudding is een cake-achtig toetje met abrikozenjam. Je serveert het warm uit de over met een vanillesaus (custard) of vanille ijs. Cape Brandy pudding wordt ook wel ‘tipsytert’ genoemd, en bevat o.a. dadels, walnoten, gember en … jawel, wat brandewijn. Als de taart klaar kun je deze ook nog flamberen met wat warme brandewijn. Serveren met room of vanille ijs en smullen maar! Ben je echt verslaafd aan suiker, probeer dan eens koeksisters. Dit plakkerige, mierzoete gerecht bestaat uit gefrituurd deeg dat wordt overgoten door siroop. Melktert heeft een vlaai bodem, gevuld met een mengsel van melk, kaneel, suiker, eieren en bloem.