Ben je ondernemend aangelegd? Dan heb je er vast wel eens over nagedacht om je eigen bedrijf op te starten. Is het er nooit van gekomen omdat het toch te lastig leek te zijn? Dan is franchisenemer worden misschien iets voor jou.

Franchise beginnen.

Wil je je eigen franchise beginnen, dan word je echt een ondernemer. Het is jouw zaak, jouw dagelijkse verantwoordelijkheid; jouw bedrijf kortom. Maar wel met een steuntje in de rug. Je gaat deel uitmaken van een reeds bestaande formule, zodat je je minder zorgen hoeft te maken om naamsbekendheid bijvoorbeeld. Ook hoef je niet zelf na te denken over zaken als huisstijl en assortiment, dat gaat via een vast concept. Wat je natuurlijk wel moet doen is de zaak draaiend en winstgevend maken en houden, en zorgen voor voldoende klanten.

In welke branche je een franchise opent hangt af van welke mogelijkheden er zijn, maar natuurlijk ook van je eigen interesses. Nog nooit op een fiets gezeten? Dan is onderdeel worden van een fietsenwinkel franchise waarschijnlijk geen verstandige keuze. Dol op koffie? Dan kan ook jouw zakelijke toekomst daar zomaar liggen. Lijkt het je geweldig dat mensen bij jou koffie kopen, zodat je ze uitgebreid kunt informeren? Ben je enthousiast over verschillende soorten koffiebonen en kun je er makkelijk over vertellen? Dan kun je hierin zeker een franchise beginnen.

Extra stukje veiligheid

Wil je via een franchise een eigen zaak openen, dan kies je voor ondernemen met een extra stukje veiligheid. De realiteit is nu eenmaal dat veel startende ondernemers het niet redden (ongeveer 65% van de starters is binnen drie jaar weer gestopt). Ben je onderdeel van een franchise dan is die kans veel kleiner. Het is nu eenmaal een stuk veiliger om onderdeel te worden van een bestaand concept, een succesvolle keten waarvan al duidelijk is dat het publiek er graag komt dan om iets helemaal vanaf de grond op te bouwen.

Ben je als franchisenemer wel echt ondernemer, of eerder een veredelde filiaalchef? Dat verschilt enorm per franchiseformule. In sommige gevallen is 99% van de keuzes door het hoofdkantoor al vastgelegd, prettig voor wie veel steun wil en zich puur wil richten op de dagelijkse gang van zaken. Maar er zijn ook volop franchiseformules waarin je naar hartenlust kunt ondernemen, en veel beslissingen zelf mag maken. Denk er goed over na welke vorm het best bij jou past, en ga op zoek naar een formule waarin je dit terugvindt.