Een gezond voedingspatroon zorgt voor genoeg energie, een sterk en fit lijf en voldoende voedingsstoffen voor een gezond lichaam. Wanneer je een gezond voedingspatroon hebt verkleint dit de kans op ziektes, zoals diabetes en hart-en vaatziekten en daarnaast voel je je een stuk fitter. Het is belangrijk dat je genoeg varieert met gezonde producten, groente en fruit op die manier krijg je zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen die jouw lijf nodig heeft. Een gezond voedingspatroon bestaat uit:

  • Veel groenten en fruit
  • Volkoren producten in plaats van ‘witte’ producten zoals witbrood, witte rijst, pasta en bloem.
  • Elke dag een handje ongezouten noten, zaden en pitten
  • Één tot twee keer per week vis eten, het liefst vette vis zoals makreel, zalm of haring
  • Meer water drinken in plaats van frisdrank of sappen uit een pak
  • Minder bewerkt vlees eten zoals bijvoorbeeld worstjes hamburgers.
  • Elke week peulvruchten eten
  • Veel verschillende kruiden en specerijen gebruiken

Gezonde recepten

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel gezonde recepten te vinden op het internet. Dit maakt het een stuk makkelijker en zorgt voor veel inspiratie. Als je gezonder wilt gaan eten of wilt afvallen betekent dit niet dat je nooit meer kunt genieten. Je kunt de maaltijden zo lekker maken als je zelf wilt, breng het op smaak met verse en gedroogde kruiden en specerijen en probeer zoveel mogelijk uit. Ontdek wat jij lekker vindt! Probeer alles zo vers mogelijk te kopen, dan zitten er nog zoveel mogelijk voedingsstoffen in. Daarnaast is het verstandig om te letten op welk vlees je koopt, het beste is biologische vlees, maar dit is vaak helaas nog erg duur. Kies daarom vlees wat bij je budget past, maar het liefst dus biologisch. Vlees uit de industrie kan antibiotica en andere troep bevatten wat niet goed is voor je lichaam.

We zijn met zijn allen teveel gewend geraakt aan voorverpakt voedsel, kant-en-klaar maaltijen en pakjes en zakjes vol met toevoegingen om het lekkerder, langer houdbaar en aantrekkelijker voor de klant te maken. Het is belangrijk dat je je niet laat verleiden in de supermarkt door aanbiedingen en mooie praatjes, maak je eigen keuzes en kijk altijd op de ingrediëntenlijst van een product voordat je het in je karretje legt. We zijn gewend geraakt aan een te zoete of zoute smaak, waardoor we pure onbewerkte producten minder lekker vinden. Toch is het belangrijk voor een gezond en fit lijf, dat je meer onbewerkte producten eet die je zelf op smaak brengt dan dat je het kant-en-klaar in de winkel koopt.

Het paleo dieet

Minder bewerkte producten en meer natuurlijke en pure producten, dit is waar het paleo dieet voor staat en dat is ook de rede waarom het paleo dieet steeds populairder wordt. Het paleo dieet is eigenlijk geen dieet, maar een gezondere lifestyle. Je kunt dit dieet dan ook zonder problemen voor altijd blijven volgen. Binnen het paleo dieet eet je geen bewerkte producten, geen graanproducten en geen zuilvelproducten. Je maakt zoveel mogelijk zelf, op het begin kan dit misschien lastig zijn, maar je wordt er al snel handig in en zult merken dat je steeds creatiever wordt.