Met de feestdagen achter de rug is het voor veel mensen fijn om het even wat rustiger aan te doen wat betreft eten. Misschien heb je tijdens Kerstmis en Oud & Nieuw zoveel lekkers gegeten dat je weer even met een schone lei wilt beginnen. Dit kun je doen door minder vet te eten en bijvoorbeeld meer eiwitten te eten om af te vallen. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips op het gebied van lichter gaan eten waarmee jij het begin van het nieuwe jaar zeker door zult komen. In dit artikel lees je meer over minder vet eten in het nieuwe jaar.

Investeren in goede pannen

Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak meer vet binnenkrijgen dan ze denken wanneer ze thuis een maaltijd hebben klaargemaakt en opgegeten. Wist je bijvoorbeeld dat je olie of bakboter eerst goed moet laten aanbakken voordat je je ingrediënten in de pan legt? Je moet de boter en olie de kans geven om goed weg te smelten, zodat het vet zich niet gaat vestigen in het product dat in de pan ligt. Wanneer je de pan met olie of boter dus eerst goed heet laat worden, is dit niet het geval. Een simpele én gemakkelijke aanpassing van je kookstijl. Investeer daarnaast in kwalitatieve pannen met een goede anti-aanbaklaag. Bij dergelijke pannen hoef je vaak helemaal geen boter of olie te gebruiken waardoor je automatisch een stuk minder vet zult gaan eten.

Let op vet bij producten

Bijna de helft van de Nederlanders is te dik. Ook wanneer je volgens de cijfers niet te dik bent, maar je niet helemaal lekker in je vel zit kan het fijn zijn om een paar kilo’s kwijt te raken. Naast bovenstaande tip kun je ervoor kiezen om zichtbaar vet bij de producten die je eet weg te snijden of weg te halen. Heb je bijvoorbeeld een goed stuk entrecote of een lekker stuk kipfilet waar een stuk (wit) vet aan zit? Snijd deze dan weg voordat je het stuk vlees gaat bakken. De meeste mensen denken dat dit vet vanzelf verdwijnt wanneer je het bakt, maar niets is minder waar. Het vlees blijft er echt net zo lekker om én je krijgt een stuk minder vet binnen. Kortom: win-winsituatie.

Kies voor eiwitrijke, lichte maaltijden

Tot slot is het aanrader om je maaltijdschema aan te passen. Kies aan het begin van het jaar voor lichte en eiwitrijke maaltijden. Recepten voor dergelijke maaltijden zijn overal te vinden: zoek online, koop een paar kookboeken of check de recepten bij je Libelle abonnement. De lichte maaltijden moeten veel eiwit bevatten, omdat dit een belangrijke bouwsteen is voor de spieropbouw van je lichaam. Zorg ervoor dat je minder koolhydraten eten, kies voor meer groente en vervang simpele vette ingrediënten met lichte én lekkere varianten. Kies bijvoorbeeld voor yoghurt in plaats van crème fraîche, ga voor courgetti in plaats van spaghetti en kies voor kalkoen of witvis in plaats van varkensvlees.