Spruitjes worden vaak gezien als een groente die voor iedereen is, en een groente waar je niet meer mee kunt doen dan simpelweg de spruitjes schoonmaken en koken.

Serveren met gekookte aardappelen en een stukje vlees. De spruitjes verdienen meer, en dat je met spruiten erg lekker kun koken, dat laat dit recept wel zien.

Neem voor het onderstaande recept alleen verse spruitjes, die vers van het land komen. Ditkomt de smaak absoluut ten goede. Wat minder verse spruiten verliezen wat aan smaak en daardoor zou het vlees, dat toch een wat eigenzinnige smaak heeft, doen overheersen.

Wil je liever geen rode wijn gebruiken in het recept, dan kun je ook een goede rode druivensap gebruiken.

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 10 g boter
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 3 bakjes lamslapjes, in reepjes
  • rode wijn (250 ml) – op kamertemperatuur
  • 50 g blauwaderkaas
  • 150 g oesterzwammen, in repen
  • Andere benodigdheden wok, aluminiumfolie

Bereiding:

  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en de boter en fruit hierin de sjalotten en de knoflook glazig. 
  • Voeg het vlees toe en bak dit bruin. 
  • Schenk via de zijkant de wijn er langzaam bij (het vlees mag niet schrikken van de wijn), en laat het vlees 1-2 minuten sudderen. 
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper. 
  • Schep het vlees uit de pan en bewaar het onder aluminiumfolie. 
  • Voeg de spruitjes en de kaas toe aan de wijnsaus. Laat de kaas in de wijnsaus smelten en kook de spruitjes in 5-10 minuten al omscheppend beetgaar, terwijl de saus indikt. 
  • Neem de beetgare spruitjes uit de wok en stoof in het laatste wijnvocht de oesterzwammen bruin. 
  • Voeg eventueel nog wat boter toe en roer de spruitjes en het vlees erdoor. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en serveer direct. Lekker met gekookte aardappels