De oranje wortel, waaruit uiteindelijk ook de typisch Nederlandse winterwortel is gekweekt, komt van oorsprong uit Nederland. De wortel is in Nederland gekweekt tot er uiteindelijk eenoranje wortel ontstond, hoewel er tegenwoordig ook weer oude soorten wortel verkrijgbaarzijn die een andere kleur hebben, van paars tot donkerrood. 

In de Gouden Eeuw is de wortel vanuit Iran meegenomen en vanuit Nederland ook in de restvan Europa terecht gekomen. 

De wortel past in heel veel verschillende gerechten en is een puur Nederlands product. Wortelen zijn rijk aan Bètacaroteen dat door ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Eetwortelen gekookt of rauw om van de gezondheidsvoordelen van dit prachtige product gebruikte maken. Wortelen zijn bijna altijd en overal te koop, de groente is eenvoudig te verbouwenen wordt ook in veel moestuinen geteeld. Kook verse soep van de wortel om de smaak van de groente goed naar boven te halen. 

De zoete smaak van wortel gaat heel goed samen met bijvoorbeeld ui of aardappel. Schilwortelen altijd en was ze goed schoon voor je ze verder gaat gebruiken in de soep of bij eenander gerecht. Wortelsoep uit dit gerecht is fris en romig tegelijk! 

Recept simpele wortelsoep

Ingrediënten• 3 uien• Olijfolie• 1 kilo wortels• Een halve theelepel koriander• 100 ml slagroom• Peper en zout

De basis van deze soep is simpel! Eventueel kun je sinaasappelsap toevoegen om de wortelsoep iets frisser te maken of voeg een stukje gember toe om de soep extra karakter te geven. 

Bereidingswijze1. Schil de uien en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de gemalen koriander toe aan de uien en fruit het geheel tot de ui glazig wordt. Het duurt ongeveer 5 minuten voor de ui op de juiste manier gegaard is.2. Schil een kilo wortels en snijd ze in gelijke schijfjes.3. Voeg de wortelen toe en schep het geheel af en toe helemaal om.4. Doe 1,5 liter water in de pan en breng de soep met peper en zout op smaak.5. Breng de pan aan de kook en laat gedurende 30 minuten de wortelsoep koken.6. Het is belangrijk dat de wortelen helemaal gaar zijn, anders is de soep nog niet klaar. Proef af en toe een stukje wortel om te ervaren of dit het geval is.7. Haal de pan met soep weer van het vuur en roer de slagroom door de soep heen. Je kunt de soep nu niet meer aan de kook brengen, anders lukt het je niet om het geheel goed te mixen.8. Pureer de soep met een staafmixer, blender of keukenmachine. Ga door tot de soep een egale oranje massa is en schenk de wortelsoep vervolgens in kommen.9. Eventueel kun je nu garnering en nog extra peper en zout voor de smaak toevoegen.