Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je ziek wordt. Iedereen wordt op een andere manier oud en daarom is het lastig om aan te geven wat je precies moet doen om langer gezond te blijven. Maar één ding is zeker en dat is dat het belangrijk is om te letten op de voeding. Zeker bij ouderen omdat zij vatbaarder zijn voor ziektes en beperkingen. In dit artikel worden er een aantal argumenten beschreven waarom het voor senioren belangrijk is om op de voeding te letten. 

Voorkomen van ziektes

Gezonde voeding draagt bij aan een gezond lichaam. Zo bevat vette vis zoals zalm, haring en makreel bepaalde stoffen die goed zijn voor de huid maar ook voor het hart. En zo zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die het lichaam beschermen tegen ziektes en kwaaltjes. Door alleen maar eten te eten waar geen voedingsstoffen in zitten wordt je uiteindelijk dik en kan het ervoor zorgen dat je bepaalde vitamines en mineralen mist. Magnetronmaaltijden zijn makkelijk maar bevatten vaak teveel verzadigd vet en zout. Teveel zout eten kan negatieve effecten hebben op de gezondheid. Zo kan het de bloeddruk verhogen, vergroot het de kans op hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.  Als je jong bent dan is teveel zout nog niet direct een probleem maar vooral bij ouderen kan het een risico zijn. Er wordt dan minder natrium uit het lichaam verwijderd omdat de nieren achteruit zijn gegaan. Een oplossing hiervoor is om zout met Jodium te nemen of met minder natrium.

Gezonde botten

Bij ouderen komt botontkalking vaak voor, hierdoor verliezen de botten hun kracht en wordt het vaak moeilijker om te lopen. Ook kunnen de botten sneller breken. Om sterke botten te behouden, is het belangrijk om dagelijks kalktabletten, Vitamine D en calciumtabletten in te nemen. Calcium is ook te vinden in zuivel producten, amandelen en soja. Bent u een senior en heeft u last van botontkalking waardoor het steeds lastiger wordt om de trap of en af te lopen? Dan is het wellicht een idee om eens te kijken naar een traplift. Want naast gezonde voeding, kan een hulpmiddel ook helpen aan een langer en gezond leven.