De gezondste kruiden voor smullende recepten.

Het is weer bijna echt winter, in de eerste weken van november is het even erg koud geweest en deze koud kan best een aanslag zijn op je gezondheid. Maar niet iedereen weet dat er veel kruiden en specerijen zijn die erg gezond zijn. Deze gezonde kruiden kunnen je best helpen om door de winter te komen. In dit artikel de gezondste smakelijke kruiden.

Cayennepeper

Cayennepeper, ook wel chilipeper of rode peper genoemd. De cayennepeper stimuleert de vetverbranding en remt de eetlust lichtelijk. Zo kan deze peper je dus best helpen als je niet teveel wilt eten, maar toch een goed gevuld gevoel wil hebben na het eten. Tevens zorgt deze kruid voor een goede stoelgang en geeft het energie. Veel wordt cayennepeper wordt gebruikt in nasi, sauzen en dressings. Vooral in de Indonesische- en Mexicaanse keuken wordt de ‘chilipeper’ regelmatig gebruikt.

Gember

Gember, de kruid die gebruikt kan worden in thee, soep, curry’s en zelfs in satésaus. Ook kan de kruid gebruikt worden om kip, vlees- en rijstgerechten op smaak te brengen. Mogelijkheden te over dus. Gember werkt goed voor de spijsvertering en helpt bij het verbranden van calorieën. Het goede werk dat voor de spijsvertering wordt verricht kan helpen tegen darmklachten en diarree en is te koop bij de meeste supermarkten. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om de kruiden online te bestellen.

Kurkuma

Kurkuma is denk ik de minst bekende soort uit dit lijstje met de gezondste kruiden van de wereld. Kurkum wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd, misschien klinkt dit al bekender. Deze kruid werkt zuiverend. Schadelijke stoffen worden namelijk verwijdert uit de lever. In vrijwel alle curry’s zit kurkuma. Het is dan ook niet zo gek dat deze soort veel gebruikt wordt in Oosterse gerechten.

Kruidnagel

Door de sterke smaak van kruidnagel is het niet aan te raden om de kruidnagel puur op te eten. Wel is het goed te gebruiken bij wild-gerechten en in bijvoorbeeld glühwein. Het geeft dan net een wat steverige smaak mee.

Peterselie

Peterselie, de kruid die vooral wordt gebruikt als garnering is ook nog eens erg gezond. Wie kent deze soort niet, op een biefstuk of als garnering bij soepen of sauzen wordt vaak een blaadje peterselie toegevoegd. Een leuk weetje is wel dat je ook goed kunt kauwen op de peterselie, als een soort kauwgom. Het zorgt dan voor een frisse adem en kan zelfs de geur van knoflook doen verdwijnen.

Munt

Munt, een heerlijke kruid die tegenwoordig steeds vaker terugkomt in thee, toetjes en fruitsalades. De frisse smaak wordt door veel mensen erg gewaardeerd. Zelf moet ik altijd denken aan een overheerlijke frisse mojito die door de munt op smaak gemaakt is. Munt kun je tevens goed gebruiken in soepen, zowel warme als koud, en door sauzen. Vooral bij een zelfgemaakte knoflooksaus kun je munt goed gebruiken.

 

Conclusie, de gezondste kruiden op een rij

In dit artikel hebben we enkele erg gezonde kruiden op een rij gezet. Tevens is het prettig om te weten waar je deze kunt gebruiken. Prettig om te weten is dat de kruiden erg goed te gebruiken zijn bij de meest gangbare gerechten.