Veel mensen bereiden tegenwoordig hun eten volgens de vele koolhydraatarme recepten die op internet te vinden zijn. 

Er zijn 2 redenen om te koken aan de hand van koolhydraatarme recepten. De eerste reden is om af te vallen. In dit geval wordt er tijdelijk gebruik gemaakt van deze recepten waarna, na het bereiken van het streefgewicht, de oude eetgewoontes weer worden opgepakt. 

Een tweede redenen om koolhydraatarm te eten is vanuit gezondheidsredenen. Na het bereiken van het streefgewicht voelen mensen zich zo lekker erbij dat men een koolhydraatarme leefstijl aanhoud. Dit is goed voor de gezondheid en voorkomt dat je weer aankomt.

Nu zijn er wat misverstanden over koolhydraatarm eten en daarmee het nut van koolhydraatarme recepten. Daarom zullen we in dit artikel bekijken of dat koolhydraatarm eten wel gezond is en of het wel verantwoord is om door te gaan met het koken volgens koolhydraatarme recepten.

#1. Het is lastig om koolhydraatarm eten vol te houden

Van koolhydraatarme recepten wordt gezegd dat deze moeilijk vol te houden zijn omdat complete voedingsgroepen worden uitgesloten. Zo vindt je in de goede koolhydraatarme recepten geen voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals witte rijst, pasta, wit brood en gebakken aardappelen. 

Dat het om deze reden moeilijk zou zijn om koolhydraatarm te eten is echter gebaseerd op een misverstand. Het mooie van koolhydraatarm eten is namelijk dat dit zorgt voor een verminderen van de eetlust en hongergevoelens. En omdat je wel volop vetten en eiwitten mag eten kan je gewoon eten tot dat je vol zit en helemaal geen honger hoeft te hebben. Dit in tegenstelling tot diëten die een caloriebeperking opleggen. 

#2. Koolhydraatarm eten is maar een tijdelijke hype

Tegenstanders van het koolhydraatarme dieet beweren dat het dieet maar een tijdelijke hype is die wel weer overwaait. Dit kan niet verder vanaf de waarheid zijn. Het eerste koolhydraatarme dieet boek werd in 1863 gepubliceerd en werd destijds al gezien als het meest efficiënte dieet. 

In de periode na de tweede wereldoorlog kwam het vetarme dieet in opkomst. De ogenschijnlijk logische gedachte was immers dat je vet werd door het eten van vetten. In 1972 was het Dr. Atkins die het koolhydraatarme dieet nieuw leven inblies. Sinds de jaren ’70 is het koolhydraatarme dieet weer bezig met een imposante opmars en vele diëten, zoals het bekende South Beach dieet, zijn gebaseerd op een beperking van koolhydraten. 

Gezien het feit dat er al decennia lang indrukwekkende resultaten worden geboekt met het koolhydraatarme dieet geeft aan dat het dieet werkt en mensen tevreden zijn met de resultaten. 

#3. Het is slecht voor je hart- en bloedvaten

Kenmerk van koolhydraatarme recepten is dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten. Je kunt immers niet meerdere groepen van macronutriënten uit je dieet schrappen. Een deel van de koolhydraten die uit het dieet worden weggelaten worden vervangen door vetten. Omdat vetten geassocieerd worden met hart- en vaatziekten wordt daarom soms gezegd dat het koolhydraatarme dieet hart- en vaatziekten kan veroorzaken. 

Recente studies hebben echter aangetoond dat zowel cholesterolrijke voeding en verzadigde vetten geen effect hebben op het risico van hart- en vaatziekten. Aan de andere kant zijn er studies die aantonen dat het koolhydraatarme dieet het risico op hart- en vaatziekten juist verlaagd. 

Zo verlagen koolhydraatarme diëten het cholesterol, verlagen ze de bloeddruk, verlagen ze inflammatie en de insuline weerstand (belangrijk voor het risico op diabetes). 

En dan is het verder nog zo dat de goede koolhydraatarme recepten gebruik maken van gezonde vetzuren. Zo wordt er in de gezonde recepten gebruik gemaakt van avocado, kokosolie, noten en eieren. Om af te kunnen vallen is dit strikt genomen echter niet nodig. Je zou een koolhydraatarm dieet kunnen volgen wat bestaat uit frikandellen, door het gebrek aan koolhydraten zal je lichaam toch overschakelen op het verbranden van vetten. Maar je zult begrijpen dat het voor je gezondheid beter zal zijn als je avocado’s eet in plaats van frikandellen. 

#4. Je eet te weinig plantaardige voeding

Soms wordt gedacht dat koolhydraatarme recepten ervoor zorgen dat er onvoldoende plantaardige voeding wordt gegeten. Plantaardige voeding, met name groenten en fruit, zijn belangrijk voor de vitamines, mineralen en vezels. Een koolhydraatarm dieet wil echter niet zeggen dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten; het wil alleen maar zeggen dat je minder koolhydraten mag eten.

In de betere koolhydraatarme recepten is dan ook volop groente opgenomen. Groenten zijn essentieel vanwege de voedingsvezels. Deze voedingsvezels zorgen ervoor dat de spijsvertering goed blijft verlopen en het lichaam heeft ze nodig om via de darmen afvalstoffen te kunnen afvoeren (wat het zal doen als je aan het afvallen bent). 

Bij de gezonde koolhydraatarme recepten wordt de besparing in koolhydraten bereikt door weinig gebruik te maken van echte koolhydraatbronnen zoals aardappelen, rijst of brood. Het voordeel van groenten is tevens dat ze langzaam worden afgebroken tot glucose zodat er geen grote piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat. 

#5. Je verliest alleen maar vocht

Koolhydraten worden in het spijsverteringskanaal afgebroken tot glucose waarna het in de vorm van glycogeen in de spieren en lever wordt opgeslagen. Een eigenschap van glycogeen is dat het vocht vast houdt. Als je koolhydraatarm gaat eten dan zullen vrij snel je glycogeen voorraden uitgeput raken. Je lichaam kan namelijk voor slechts een uurtje of 12 glycogeen opslaan. Met het verliezen van de glycogeen voorraden verlies je tevens veel vocht. Het is dan ook vrij normaal dat je in de eerste dagen van een koolhydraatarm dieet een paar kilo verliest.

Wat verder nog meespeelt is dat door het dalen van de insulinespiegels de nieren het overschot aan natrium gaan afvoeren, via de urine. Het klopt daardoor dat je wel 3 tot 4 kilo kunt afvallen in de eerste dagen van een koolhydraatarm dieet. Dit wil niet zeggen dat je met een koolhydraatarm dieet alleen maar vocht verliest. Uiteraard ga je ook vetmassa verliezen. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat je met het koolhydraatarme dieet zelfs meer vet verliest dan met andere dieetvormen. Het koolhydraatarme dieet is dan ook als efficiënter dan andere dieetvormen, zoals het vetarme dieet, bevonden. 

Kortom: genoeg redenen om gewoon koolhydraatarm te eten en je eten te bereiden aan de hand van koolhydraatarme recepten.